JOKA 35 Opintomatka Portugaliin

Tämän vuoden Johtajana Kasvaminen (JOKA) -moduulin opintomatka suuntautui Portugalin pääkaupunkiin Lissaboniin. Paikallisena järjestäjänä sekä meidän yhteistyökumppaninamme toimi ISEG – Lisbon School of Economics & Management, joka on osa Lissabonin yliopistoa.

Opintomatkalle osallistui kahdeksan JOKA:laista. Ensimmäisenä päivänä vierailimme Suomen suurlähettilään Satu Suikkari-Klevenin residenssissä, jossa Satu ja lähetystön neuvonantaja Katariina Pirnes kertoivat Suomen ja Portugalin välisistä hyvistä suhteista sekä tiivistä yritysyhteistyöstä maidemme välillä. Tilaisuus oli erittäin lämminhenkinen ja miellyttävä.

Opintomatkan tiivis ohjelma koostui luennoista sekä yritysvierailuista. Luentojen aiheet keskittyivät Ukrainan sodan vaikutuksista Eurooppaan, Kiinan kauppapolitiikan muutoksiin sekä tulevaisuuden haasteisiin uudessa maailman järjestyksessä. Yritysten ja organisaatioiden resilienssi puhutti osallistujia ei ainoastaan oman organisaation vaan myös henkilökohtaisella tasolla.

Quinta da Bacalhoan viinitilalla saimme kuulla yrityksen historiasta sekä koko Portugalin viinintuotannosta. Yritys tuo laadukkaita viinejä myös Suomeen ja toiveena on kasvattaa vientiä. Yritys on yksi Portugalin suurimmista viinitiloista. Ohjelmaan kuului myös näyttelykierros sekä erinomaisten viinien maistelu.

Fundação Champalimaud on säätiö, joka kehittää ja tutkii neurotiedettä ja eri syöpien aloja. Säätiön tavoitteena on viime kädessä edistää ihmiskunnan terveyttä ja hyvinvointia pyrkimällä aktiivisesti osallistumaan sellaisten ratkaisujen etsimiseen, joilla voidaan keventää yhteiskuntien ja yksilöiden sairaustaakkaa. Säätiön tiloissa toimii myös syöpähoitoihin tarkoitettu poliklinikka.

Portugalin maailmanvalloituksen historialliset muistomerkit löytyivät Belémin kaupunginosasta, Belémin torni ja komea luostari, joka toimii nykyisin kirkkona. Kävimme myös syömässä kuuluisat Pastel da Belém- munaleivokset.

Opintomatka oli todella onnistunut, asiantuntevat kouluttajat ja mielenkiintoiset vierailut antoivat motivaatiota omaan työhön sekä intoa jatkaa MBA-opintoja.

Järjestämme opintomatkat JOKAn ja Johtaminen monikulttuurisessa ympäristössä modulien yhteydessä.

Kirjoittaja: Eeva Kuorikoski