Elina Haapamäki
Tilintarkastuksen standardeja ja käytäntöä pystytään vihdoin skaalaamaan yrityskoon ja toiminnan monimutkaisuuden mukaan. Siksi on erityisen myönteistä, että pitkään odotettu LCE-standardi näyttäisi etenevän nopealla aikataululla ja se tulisi voimaan jo vuoden 2024 tilinpäätöstarkastukseen. LCE-standardin toivotaan selkeyttävän erityisesti pienten ja yrittäjävetoisten asiakkaiden tilintarkastusta.
Tilintarkastuksen uutta standardia on toivottu kauan. Oma standardi pienten ja vähemmän monimutkaisten yhteisöjen tilintarkastuksille on suuri harppaus tilintarkastajakunnalle. Uuden LCE-standardin (less complex entities, LCE) on tarkoitus helpottaa näiden yhteisöjen tilintarkastukseen liittyvissä haasteissa. Yli 90 prosenttia yrityksistä maailmanlaajuisesti on pieniä ja selväpiirteisiä.
Uusi pienten ja vähemmän monimutkaisten yhteisöjen standardi julkaistiin joulukuussa 2023. Se tulee voimaan 15. joulukuuta 2025 tai sen jälkeen alkavilta tilikausilta, mutta myös aiempi soveltaminen on sallittua. LCE-standardin kehittäminen on ollut pitkä prosessi. Keskustelu pienten ja yksinkertaisten yhteisöjen tilintarkastukseen on ollut erittäin vilkasta viimeisen vuosikymmenen aikana, sillä kansainvälisten tilintarkastusstandardien (ISA-standardit, International Standards on Auditing) ovat käytännössä todettu olevan liian raskaita ja työläitä sovellettavaksi pienten ja yksinkertaisten yhteisöjen tilintarkastukseen.
Kommenttikierros vaikutti standardiin: konsernitilinpäätökset mukaan
Uuden standardin kehittäminen konkreettisesti alkoi tammikuussa vuonna 2017, ja standardin ensimmäinen luonnos julkaistiin kesäkuussa 2021. Tämän jälkeen standardi on ollut sidosryhmien kommentoitavana kahteen otteeseen. Kansainvälisiä tilintarkastusalan standardeja laativa IAASB (The International Auditing and Assurance Standards Board) vastaanotti suuren määrän kommenttikirjeitä, joissa eri sidosryhmät esittävät kehittämisideoita ja kritiikkiä uudesta standardista. Kommenttikirjeiden perusteella IAASB lähti muokkaamaan standardia. Vaasan yliopiston laskentatoimen tutkijat Elina Haapamäki ja Juha Mäki ovat tutkineet, miten nämä konsultointikierrokset ovat vaikuttaneet standardin lopulliseen muotoon.
Kommenttikirjeissä todettiin selvästi, että maailmanlaajuinen ratkaisu pienten ja vähemmän monimutkaisten yhteisöjen tilintarkastuksen menettelyjen keventämiseksi oli lämpimästi tervetullut.
– Kysymyksiä herättivät kuitenkin eri maiden kulttuurilliset erot, omat kansalliset standardit, tilintarkastuspalkkioiden muodostuminen ja osaavien resurssien riittävyys uuden standardin käyttöönottamiseen, sanovat Haapamäki ja Mäki.
Tutkijoiden mukaan suuri osa sidosryhmistä ei kannattanut standardiluonnoksessa esitettyä rajoitusta konsernitilinpäätösten jättämisestä soveltamisalan ulkopuolelle. Sitä vastustettiin, sillä sen nähtiin sulkevan tarpeettomasti konserneja pois uuden standardin soveltamisalan ulkopuolelle. Tämän ehdotettiin vaikuttavan negatiivisesti standardin käyttöönottamiseen ja implementointiin ympäri maailman.
– Isoin ja merkittävin muutos alkuperäiseen standardiluonnokseen onkin se, että standardia voidaan hyödyntää myös vähemmän monimutkaisen konsernitilinpäätöksen tarkastamisessa, kertovat Haapamäki ja Mäki.
Kommentoijat olivat huolissaan tilintarkastuksen laatuvaikutelmasta
Kommenttikirjeissä nostettiin esiin myös huoli, että uuden standardin pelättiin luovan vaikutelman kevyemmästä tai heikommasta tilintarkastuksen laadusta, mikäli standardi otetaan käyttöön. Tähän ennakkoluuloon haluttiin puuttua. LCE-standardi tuottaa täysin samankaltaisen varmuuden kuin muita ISA-standardeja soveltamalla. Tilinpäätösten käyttäjät voivat siis luottaa tilintarkastettuun tilinpäätökseen yhtä paljon riippumatta siitä, onko tarkastamisessa sovellettu LCE-standardia vai yleisiä ISA-standardeja.
Nämä tutkimustulokset ovat julkaistu kahdesta tuoreesta Journal of Accounting Literature -lehdessä julkaistusta artikkelista, joissa tutkittiin kommenttikirjeitä, standardisointiprosessia ja lopullisen standardin muotoilua, kun kyseessä on vähemmän monimutkaisten yritysten (LCE) tilintarkastus.
Uusi LCE-standardi käännetty suomeksi
Vaasan yliopiston laskentatoimen lehtori Tuukka Järvinen on toiminut uuden LCE-standardin käännöstyöryhmässä. Käännöstä on laadittu intensiivisesti ja huolellisesti kevään 2024 aikana.
–Haasteita aiheuttivat erilaisten termien yhdenmukaistaminen läpi standardin sekä suhteellisen nopea aikataulu. Kokoonnuimme keväällä useita kertoja viikossa, jotta saimme käännöksen valmiiksi näin tiukalla aikataululla. Käännöstyöryhmä halusi kuitenkin edistää standardin nopeaa käyttöönottoa tilintarkastaja-ammattikunnan osalta, sillä standardi on valtava harppaus eteenpäin pienten ja yksinkertaisten tilintarkastustoimeksiantojen ohjeistuksessa, Järvinen toteaa.
Elina Haapamäki on laskentatoimen nuorempi apulaisprofessori Vaasan yliopistossa. Hän toimii Laskentatoimen ja rahoituksen yksikössä, missä hänen opetusalansa keskittyvät muun muassa tilintarkastukseen, sisäiseen tarkastukseen sekä tilinpäätös- ja vastuullisuusraportointiin. Hänen tutkimuksensa kattaa laajasti laskentatoimen ja tilintarkastuksen teemoja, kuten kyberturvallisuutta, kansainvälisiä tilintarkastusstandardeja ja uusinstitutionaalista teoriaa. Hän on julkaissut useita tieteellisiä artikkeleita arvostetuissa alan lehdissä sekä osallistunut kirjan lukuun, joka käsittelee tekoälyn vaikutusta laskentatoimeen. Elina on aktiivinen tutkija, joka on omistautunut kehittämään laskentatoimen opetusta ja tutkimusta sekä Suomessa että kansainvälisesti.